Speciale robotjes speuren het internet af op zoek naar formulieren. Eenmaal gevonden, zullen ze deze automatisch proberen in te vullen. Soms neemt de SPAM op hetzelfde formulier zo snel toe, dat onze engineers de mailfunctie op een website uit moeten schakelen. Mocht dat gebeuren, dan ontvang je daar een melding van, zodat je het probleem kunt verhelpen. Hoe kan je zelf de overlast van comment- en formulierenspam te lijf gaan In WordPress? We geven je een aantal praktische tips.

Commentspam bij blogberichten verminderen

Als je blogberichten publiceert op je WordPress site dan kan je aangeven of reacties (comments) zijn toegestaan. Zet je dit aan, dan kunnen bezoekers middels een formulier reageren op het bericht. Als robotjes dit proberen, dan spreek je over commentspam. Heb je hier last van en vind je reacties niet belangrijk? Zet de reactiemogelijkheid dan uit. Dat doe je via Instellingen / Discussie / Sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe berichten. Dit geldt alleen voor toekomstige berichten. Je kunt deze optie namelijk per blogbericht aan, of uitzetten.

Je kunt ook aangeven dat reacties wel zijn toegestaan, maar dat deze goedgekeurd moeten worden alvorens ze op je site verschijnen. Dat doe je via de instelling Reactie moet handmatig worden goedgekeurd bij de sectie Voor een reactie verschijnt. Hiermee voorkom je de SPAM niet, maar je voorkomt wel dat het automatisch zichtbaar wordt op je site.

Oh ja.. als je toch hier bent.. zet dan ook de optie Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe uit, omdat dit ook vaak wordt misbruikt door spammers.

SPAM via formulieren verminderen

Ook (contact)formulier in WordPress zijn vaak het slachtoffer van SPAM-berichten. Hoe makkelijk je formulierenspam kunt bestrijden is afhankelijk van de formulieren-software die je gebruikt. Voor WordPress zijn namelijk veel verschillende oplossingen beschikbaar om (contact)formulieren te maken. Soms is het een onderdeel van je thema, of je voegt een formulier toe in de vorm van een (betaalde) plug-in.

Vraag ons om meer info!

reCAPTCHA

Als voorgaande niet voldoende is, kan je in veel gevallen ook een CAPTCHA-optie toevoegen. Dit is een extra drempel in je formulier dat als doel heeft om te herkennen of de invuller een “echt” mens is. Soms moet je een vraag beantwoorden, of objecten herkennen in een afbeelding. Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van de reCAPTCHA dienst van Google. Of je deze service kunt koppelen is afhankelijk van de formulierenoplossing die je gebruikt. Dit is in ieder geval mogelijk met Contactform7, WPforms en Gravity Forms.

Update je formulieren plug-in periodiek

Zorg ook dat je formulieren plug-in up-to-date is en blijft, want als daar een kwetsbaarheid in zit zou het misbruikt kunnen worden om (grootschalig) SPAM te versturen. Het up-to-date-houden geldt natuurlijk ook voor WordPress zelf, je thema en alle andere gebruikte plug-ins.

Vraag ons om meer info!