Google heeft aangekondigd dat de laadsnelheid van een webpagina zal gaan meewegen als ranking factor bij zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. Deze update wordt in juli uitgerold. Op onze website lees je daar meer over en geven we je gelijk praktische handvatten voor een snelle mobiele webpagina.

In een blogpost heeft Google aangekondigd dat de laadsnelheid van een webpagina zal meewegen als ranking factor bij zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. In deze blogpost beschrijf ik wat voor effect deze update kan hebben op jouw ranking en geef ik praktische handvatten voor een snelle mobiele webpagina.

Speed Update

De update van Google luistert naar de naam “Speed Update” en zal in juli 2018 worden uitgerold. Goed om te weten dat de update alleen effect heeft op zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. Dit betekent in de regel dat trage webpagina’s een slechtere ranking zullen krijgen dan snelle webpagina’s. Overigens kan het altijd zo zijn dat een tragere webpagina met relevantere content alsnog een betere ranking heeft.

Het gebruik van snelheid als ranking factor is overigens niet ongebruikelijk. Google gebruikt snelheid al sinds april 2010 als een ranking factor. Dit is echter voornamelijk op desktop computers georiënteerd.

Met deze update zal Google zich nog sterker maken voor gebruikers van mobiele apparaten. Het doel van deze update is dan ook om de ervaring van de gebruiker te verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de (mobiele) bezoekers een webpagina verlaat wanneer deze langer dan drie seconden nodig heeft om te laden?

The average time it takes to fully load a mobile landing page is 22 seconds, according to a new analysis. Yet 53% of visits are abandoned if a mobile site takes longer than three seconds to load. That’s a big problem.

Bron: thinkwithgoogle.com

Laadsnelheid op mobiel apparaat meten

Met een tool als PageSpeed Insights kan je de prestaties van een webpagina analyseren. De tool genereert vervolgens suggesties om de webpagina sneller te maken.

Een andere tool die je kunt gebruiken is Pingdom Website Speed Test.

Aandachtspunten voor een snelle mobiele webpagina

Een mobiele webpagina moet naast gebruiksvriendelijke (mobile responsive) ook snel zijn. Hieronder een aantal aandachtspunten voor een snelle mobiele webpagina. Voor alle gevallen geldt; hoe lager, hoe beter.

  1. Probeer het aantal verzoeken (requests) onder de 50 te houden
  2. Probeer een webpagina niet groter te maken dan 500KB
  3. Probeer de gemiddelde laadtijd onder de 3 seconden te krijgen
  4. Probeer de time to first byte (TTFB) onder de 1,3 seconden te krijgen
× Hoe kan ik je helpen?