Cybersquatting is een verzamelnaam voor het ter kwader trouw registreren van domeinnamen. Vaak wordt er met deze domeinnamen meegelift op het succes van een bepaalde organisatie of merk. Het voornaamste doel van cybersquatters is om hieraan geld te verdienen.

Voorbeelden

Domeinnamen die nog vrij zijn registreren
Zo registeren cybersquatters domeinnamen die nog vrij zijn om ze vervolgens te koop aan te bieden aan de betreffende organisatie, bijvoorbeeld wanneer een organisatie vergeten is om een bepaalde domeinnaam vast te leggen.

Meeliften op succes van een organisatie of merk
Ook kunnen ze domeinnamen registreren en hierop een eigen website hosten. Zo kunnen ze meeliften op een succesvolle organisatie of merk.

Domeinnamen met typefouten (typosquatting)
Het registreren van domeinnamen die sterk lijken op bestaande (bijvoorbeeld met typefouten) wordt typosquatting genoemd.

Fraude via telefonische acquisitie
Recent is er ook een opmars gaande via telefonische acquisitie. Je wordt dan gebeld dat iemand anders een domeinnaam wil vastleggen, maar dat jij “als eerste mag kiezen”.

Geschillenregeling

De meeste Registry’s hebben een geschillenregeling. Zo heeft het SIDN (.nl) een geschillenregeling en ook DNS Belgium (.be) heeft een geschillenregeling.

Wil je meer weten over cybersquatting of een geschillenregeling? Neem dan contact met ons op voor verder advies.

× Hoe kan ik je helpen?