De dataverzameling in Universal Analytics stopt per 1 juli 2023. Dat heeft Google aangekondigd. Gebruikers met een betalende licentie krijgen 3 maanden extra tijd — bij hen stopt de dataverzameling op 1 oktober 2023. Heel wat bedrijven trekken dus aan de alarmbel.

Waarom wordt Universal Analytics stopgezet?

Je wist het misschien niet, maar de opvolger van Universal Analytics werd in 2019 al gelanceerd — toen nog als App + Web properties. Drie jaar en een rebranding naar Google Analytics 4 later heeft Google beslist om een einde te maken aan de meest gebruikte analytics-tool wereldwijd.

Universal Analytics werd gelanceerd in 2012 en kan vandaag dus nog moeilijk mee in een wereld waarin elke dag nieuwe digitale touchpoints het licht zien. Vroeger was het voor dergelijke tools veel belangrijker om gebruikers in een webomgeving te meten, en waren apps een relatief nieuwe technologie. Daarvoor bestonden er dus nog geen out-of-the-box analytics-platformen.

Tien jaar later, in 2022, zijn apps een volwaardig digitaal touchpoint en bestaan er heel wat platformen waarop marketeers interacties in apps kunnen meten. Google hoefde dus niet te twijfelen om in het nieuwste platform — Google Analytics 4 — data uit websites en apps samen op te vangen.

Als kers op de taart kwam Google Analytics de voorbije maanden niet al te best in het nieuws door de uitspraken van de Oostenrijkse privacycommissie. Google heeft er dus ook baat bij om zo snel mogelijk hun nieuwste, meest privacy-gerichte analytics-platform te lanceren.

 

Hoe lang kan ik mijn Universal Analytics-data nog raadplegen?

Je kan tot minstens 1 januari 2024 je data in Universal Analytics raadplegen, maar een exacte einddatum voor het platform is nog niet bekend. Ben je momenteel nog volledig afhankelijk van Universal Analytics? Dan is het tijd om te migreren naar een nieuw analytics-platform. Vandaag hebben we het voornamelijk over migreren naar Google Analytics 4, maar er zijn voldoende alternatieven van Europese bodem.

 

Hoe bereid ik een migratie naar Google Analytics 4 voor?

1. Maak een audit van je bestaande Universal Analytics-accountstructuur.

2. Kijk de huidige event tracking-setup na. Worden alle belangrijke interacties op dit moment gemeten? Wat ontbreekt?

3. Giet je bestaande event tracking-structuur in een meetplan, waar je je op kan baseren bij het opzetten van de event tracking voor Google Analytics 4.

4. Maak een GA4-property aan en leg de nodige koppelingen met andere tools.

5. Zet de event tracking klaar in Google Tag Manager, declareer de nodige parameters en implementeer e-commerce tracking indien nodig. Kijk hiervoor naar het meetplan uit stap 3.

6. Vergelijk regelmatig de cijfers uit Google Analytics 4 met je bestaande setup in Universal Analytics. Welke verschillen vallen je op? Moet je je huidige rapportage aanpassen?


Bron: iodigital.com/nl
× Hoe kan ik je helpen?